Alüminyum Nedir ?
Gümüş renk ve sünek halde bulunan alüminyum genelde doğada boksit cevheri halinde bulunmaktadır. Yeryüzünde oksijen ve silikondan sonra en çok bulunan element sınıfındadır. Alüminyumun alaşım olarak birçok bileşeni vardır, bu alaşımlar işlenebilme ve dövülebilme özelliğine sahiplerdir. Alüminyum sanayi için vazgeçilmez bir metaldir, günümüzde modern araçların yapımında bu element başrol oynamaktadır.
Alüminyumun Özellikleri Nelerdir?
- Isı ve elektriği bakır kadar iyi iletir.
- Yoğunluğu düşüktür, demire kıyasla yaklaşık 3 kat daha hafiftir.
- Şekillendirme ve işleme kolaylığı vardır bundan dolayı üretimde fazlaca kullanılır.
- Alüminyum oksitlenmeye karşı dirençlidir, korozyona uğramaz.
- Elastik bir malzeme olduğu için ani darbelere karşı dayanıklıdır.
Alüminyum Kullanım Alanları Nelerdir?
- Alüminyum hafif bir metal olduğundan ulaşım sektöründe bir çok parçanın imalatında kulllanılır hafif olması yakıt tasarrufuna olumlu etkisi vardır.
- Gıda sektöründe yaygın olarak kullanılır. Alüminyum folyo ile yiyeceklerin uzun süre saklanmasına yardımcı olmaktadır ayrıca içecek kutularının yapımında da alüminyum kullanılmaktadır.
- Hafif ve paslanmaz özelliği ile inşaat sektöründe yaygın olarak kapı ve pencere doğramaları, çerçeveler gibi malzelerin yapımında kullanılır.
- Savunma ve havacılık alanında uçak gövdeleri ve zırh kaplamada kullanılır.

Hurda Alüminyum ve Geri Dönüşümü
Alüminyum geri dönüşüme oldukça uygun bir metaldir. Alüminyum defalarca geri dönüşüm yapılsa dahi kalitesinde herhangi bir kayıp yaşanmaz.
Alüminyum hurdalardan elde edilen içecek kutuları, boksit kullanılarak yapılan alüminyum içecek kutularına oranla %95 oranında enerji tasarrufu sağlanır.
Alüminyum cari açığımız oldukça fazladır, bu yüzden ihtiyaç olan alüminyum büyük oranda ithal edilmektedir, bu sebeple alüminyum hurdaların geri dönüşümü ayrıca önem kazanıyor.